Arnout Gischler

Arnout Gischler

Het Midden Oosten méér dan NU (125)

Midden OostenPosted by Arnout Gischler Fri, October 19, 2018 10:18:26

We zien nu voor onze ogen gebeuren hoe het hele lukraak opgebouwde concept van de Kushner/Netanyahu/Trump Midden Oosten politiek in elkaar stort.

Wat er ook besloten wordt door Trump om zijn relatie met de Saudi kroonprins overeind te houden, het is te laat, het is achterhaald, de feiten zijn overduidelijk.

De kroonprins zal zich nergens meer kunnen vertonen zonder het stigma van zijn gruwelijke daad in het Istanbul consulaat, zelfs niet in USA.

Het Saudi koninkrijk is in paniek.

Het zal nog even duren voordat de wereld zich hierin heeft hervonden en de komende ontwikkelingen in Europa, Azië en USA zullen ongetwijfeld hun aandacht eisen maar ik kan niet geloven dat wat nu gebeurt in het Midden Oosten zonder grote gevolgen blijft.

Tot een volgende keer, Arnout  • Comments(0)//blog.arnoutgischler.nl/#post131

Het Midden Oosten méér dan NU (125)

Midden OostenPosted by Arnout Gischler Mon, October 15, 2018 07:57:45

De ontluistering van kroonprins Moh.bin Salmaan (MBS) en zijn Saudi Arabië is met de moord op Jamal Khashoggi (spreek uit chasjog’dji) in en stroomversnelling geraakt. Opnamen van de gruwelijkheden in het Saudische consulaat in Istanbul door het Apple polshorloge van Khashoggi automatisch doorverbonden met de Apple telefoon van zijn vriendin die buiten wachtte, zijn volgens Apple specialisten technisch dubieus.. Waarschijnlijker zijn verborgen microfoons/camera’s in het consulaat de verklikkers die Erdogan kent maar niet wil erkennen.

In elk geval is Khashoggi’s stem er herkenbaar zeggen specialisten.

De wereld is verbijsterd.

Voor MBS betekent het onheil maar ook voor Trump wiens Midden Oosten politiek verankerd is in Saudi Arabië. Dat anker begint nu te krabben en de Khashoggi tsunami dreigt het schip op de rotsen te gooien.

Zowel Trump als MBS zitten hiermee in de maag.

In de Trump familie kwam Trump jr. (ongetwijfeld na overleg in de familie), met het bericht, omkleed met data en U.N. referenties, voorlopig zonder consequenties, dat Khashoggi een terrorist is, dus vogelvrij.

De “Saudi- Al-Arabiya news channel” (in handen van MBS) waarschuwt voor het geval dat USA sancties gaan opleggen (waarmee sommige Republikeinse Senatoren dreigen) dat Saudi Arabië de US economie dan zal wurgen met olieprijzen van $ 200/barrel en militaire basis aan Rusland zal gunnen.

In de wereld resoneert de kritiek op BSM van veel van zijn familieleden die in het buitenland toevlucht zochten. Zij twijfelen of hun prinselijk geboorteland bij MBS wel in goede handen is. De belangrijkste sponsors in het miljarden “Las Vegas” Rode Zee project haken af. De internationale “Davos in the Desert” conferentie gepland voor eind van de maand in Riyadh ziet hoe sprekers en participanten zich massaal terugtrekken

En zojuist vanmorgen (15-10-2018, 07:30uur) de Koning Salmaan van Saudi Arabië (vader van MBS) neemt zelf het heft in handen, telefoneert met Trump en Erdogan, bevestigt jarenoude vriendschap met beiden en open samenwerking inzake de moord op Jamal Khashoggi.

Betekent dit het einde van MBS? Tot een volgende keer, Arnout  • Comments(0)//blog.arnoutgischler.nl/#post130

Het Midden Oosten méér dan NU (124)

Midden OostenPosted by Arnout Gischler Sun, October 07, 2018 08:14:43

Met droeve verbazing heb ik het proces gevolgd waarmee Trumps cadidaat, Kavanaugh, de US Supreme Court werd binnengesleurd.

Een wijze candidaat had zich in zo’n geval bijtijds teruggetrokken. Maar wijsheid ontbrak, want werd afgekocht met uitzicht op de buit van een generatie lange Republikeinse inkleuring van de Supreme Court.

Dit heeft geen directe invloed op het Midden Oosten, maar een bijkomstigheid wel degelijk:

Voor Trump is dit een proeve van zijn wondermacht en als zodanig zal hij het willen verkopen en uitbuiten. Zonder de remming van zelfkennis is dit gevaarlijk en nodigt uit tot hoogmoed en overmoed.

Vooral in het explosieve Midden Oosten kunnen wij daar narigheid van verwachten.

De Idlib verzetshaard is gelukkig even ontsnapt aan radicale uitroeing doordat Putin op het laatste moment terugweek. Laten wij hopen dat ook in andere Midden Oosterse herriehaarden het waarschijnlijke resultaat van de tussentijdse USA verkiezingen in november de nodige voorzichtigheid zal afdwingen.

Tot een volgende keer. Dan ook meer over de griezelige (on)rust in Saudi Arabië. Arnout

  • Comments(1)//blog.arnoutgischler.nl/#post129

Het Midden Oosten méér dan NU (123)

Midden OostenPosted by Arnout Gischler Mon, September 17, 2018 19:15:51

De El Jazeera rapportage en foto van 7 sept., Rohani als vrede stichter in het midden tussen Putin en Erdogan, en de snelheid waarmee Putin zich naar Teheran haastte, hebben mij misleid.

El Jazeera ‘s slotfoto toonde Putin weer dominant in het midden en niet bereid door Rohani te worden gepasseerd en zijn kansen te zien gedwarsboomd. Zijn vertrek was nors en bruut en de Russische bombardementen op Idlib werden voortgezet.

Maar er is wel iets veranderd:

De handen waarmee Rohani zijn gesprekspartners vasthield zijn door Putin niet overgenomen op de slotfoto: harmonie is verdreven door geweld.
Een regionale vredespoging moet wijken voor Putins belangen.

Reeds onder grote druk van Trumps’ USA kon Rohani nu met Putin niet anders dan schikken. Alleen Erdogan blijft over als dwarsligger. Hij heeft grondige redenen om bang te zijn voor de honderd duizenden doodsbange families die nu uit deze laatste verzetshaard in het aangrenzende Turkije een toevlucht willen zoeken.
Assad, de ultieme begunstigde in deze finale, zal niet nalaten hen zoveel mogelijk in die richting te drijven.

Veel ptimisme kan ik er niet in vinden.
De grote publiciteit die dit alles heeft opgeroepen kan echter moeilijk gedogen dat de Idlib verzetshaard nu maar radicaal moet worden uitgeroeid door bommen en verdrijving. Iran zal zich gedeist houden. Turkije ligt dwars. Dus de blaam richt zich frontaal op Putin. Hij schijnt ook haast te hebben. Dat duidt op onzekerheid.

Zal de ontrafeling van de Trump-Administration dit jaar nog in inzetten?

Tot een volgende keer, Arnout

  • Comments(0)//blog.arnoutgischler.nl/#post128

Het Midden Oosten méér dan NU (122)

Midden OostenPosted by Arnout Gischler Fri, September 07, 2018 15:33:03

Het einde voor Trump is nu in zicht. De “op-ed” publicatie zal nog dodelijker worden zodra de schrijvers naam bekend wordt. Dan wijs ik naar Kelly!

De wereld staat even stil.

Alleen Putin zag zijn kansen schoon om nu door te drukken in Idlib.
Daar, in Syrië, zitten 2,5 miljoen verdrevenen opgesloten.

Uit de laatste kleine haarden van verzet tegen de Syrische president Assad, (ten oosten van Damascus, bij Der’a, Jordanië, en langs de Golan) werd de overblijvende opstandelingen met hun gezinnen vrijgeleide geboden naar het laatste grote opstandelingen bolwerk rondom Idlib (tussen Homs en Alepppo).

Garanties van Turkije ten spijt en gesteund door Russische bombardementen startte Assad daar eergisteren een ultieme aanval op deze desolatie

De westerse wereld, inclusief de Ver. Saten, woedend.
De Ver.Naties Hoge Commissaris voor vluchtelingen, Filippo Grandi, deed een beroep op de Iraanse leider, secondant van Assad, om bloedvergieten te helpen voorkomen.

In Teheran, zag men de bui al hangen en riep Rohani, minister president van Iran, zijn collega’s van Rusland en Turkije, Putin en Erdogan, op onverwijld in Teheran het probleem te komen bespreken.

Die bespreking heeft inmiddels, vanmorgen in Tehran, plaats gehad met gunstig resultaat, waarbij een verzoenende rol val Iran opvalt.

Hierover later meer, zodra details bekend.

Voorlopig schijnt de rust rondom Idlib te zijn hersteld.

Tot een volgende keer, Arnout  • Comments(1)//blog.arnoutgischler.nl/#post127

Het Midden Oosten méér dan NU (121)

Midden OostenPosted by Arnout Gischler Tue, August 28, 2018 10:21:15

Het zagen aan de poten van Trumps’ stoel is nu in de hele wereld hoorbaar.

Maar er is er nog niet één gebroken.

Zodra dat gebeurt wordt het zitten wankel.

Daarop wachten o.a. de partijen in het Midden Oosten:

Zoals Netanyahu met angst en beven . . .
Wat is Mike Pence’s kans als opvolger en wat zal hij voor Israël nog kunnen redden?
De “Endlösung” van Palestina lijkt van de baan.
De steun van Jared Kushner en vele anderen in dat kamp zal hij moeten ontberen.

De GCC(Gulf Cooperation Counsel) incl. Israël?
Een aanval op Iran lijkt een gepasseerd station, Yemen een doodloper. Saudi kroonprins MBS kreupel zonder zijn secondant Jared in het Witte Huis.

Voor Irans ayatollahs gloort weer licht.
Zal hun populaire onverteerbaarheid hen dwingen toe te geven aan de luide wensen voor meer democratische vrijheid?
Voorlopig nog niet. Maar het zal hen nopen tot schuwe onzichtbaarheid.

Dit in tegenstelling tot Erdogans Tutkije die schreeuwende kansen ziet.

En dit alles in afwachting van de ontwikkelingn in Washignton, die voor Democraten èn Republikeinen te vroeg komen.

De eersten zijn bang voor de scherven die Trump nalaat met het odium dat ook zij die niet meer zullen kunnen lijmen.

De laatsten als iemand die, terwijl hij met een “Democratische” paraplu van de Empire State Building springt, wel hoopt de plof te verzachten maar in elk geval de paraplu de schuld kan geven als dat niet lukt..

Tot een volgende keer. Arnout

  • Comments(4)//blog.arnoutgischler.nl/#post126

Het Midden Oosten méér dan NU (120)

Midden OostenPosted by Arnout Gischler Wed, August 22, 2018 09:25:55

Trump is uitgerangeerd en staat op een zijspoor, maar blijft gevaarlijk.

Wat doet zijn “Administration”? . . . : even niets, stilte!.

Wat betekent dit voor het Midden Oosten?

Aanzienlijke veranderingen, maaar niet snel.

De bestaande Trump policy is niet meer geloofwaardig.

Jared Kushner’s privileges zijn niet meer.

De Guf Cooperation Council alliantie (Saudi Ar., Emiraten, Israël, USA), maar ook Iran, Turkije, moeten afstemmen op een nieuw US foreign policy die nog vorm moet krijgen.

Kortom, er zal meer beweging komen. Hopelijk ten goede van het zo lang geplaagde Midden Oosten en mijn blogs hierover.

Arnout.

  • Comments(1)//blog.arnoutgischler.nl/#post125

Het Midden Oosten méér dan NU (119)

Midden OostenPosted by Arnout Gischler Sun, July 22, 2018 16:56:39

Iedere projectie van het menselijk denken heeft de gemeenschap-des-geestes nodig om tot werkelijkheid te groeien. Haalt zij dat niet dan blijft zij een hallucinatie.

Zover lijken alle projecties van Trump die haalbaarheid te missen en velen beginnen zich af te vragen hoe lang hij ons geduld nog zal kunnen tarten.

Inmiddels bereidt de overige wereld zich voor op een ander USA.
Dan zal de bijna eeuwenlange sturing van een ons welwillende grootmacht dat aureool niet meer hebben. Dat maakt een blik in de toekomst onduidelijk, wat de komende november in US Congress ook moge brengen.

Dat geldt met name voor het Midden Oosten.
Op 4 November treedt USA formeel uit de the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), beter bekend als de nucleaire overeenkomst tussen Iran en de US, UK, Frankr., Duitsl. Rusland China en de Europese Unie.

Trumps USA wil daarna het Iran van de Ayatollahs totaal vernietigen en met name hun olie/gas export stoppen

De huidige "Supreme Leader" Ayatollah Ali Khamenei en de ministerpresident Hassan Rouhani hebben beiden verklaard in dat geval de straat van Hormuz te blokkeren, opdat dan ook de totale Arabische olie/gas-export getroffen worde, hetgeen een wereldwijd probleem zou veroorzaken.

Trump heeft beloofd deze Straat open te houden. Maar niemand weet hoe.

De Chinese President Xi Jinping heeft getoond zich weinig aan te trekken van USA sancties jegens Iran (zowel als jegens Noord korea) en Putin lijkt geen stappen terug te willen doen in zijn verworvenheden in het Midden Oosten en met name aan de Golan Israëlische grens.

Wij mogen dus op al deze fronten intensieve diplomatieke acties verwachten om de gesel van de oorlog af te wenden.

Het wordt weer spannend. Tot volgende keer, Arnout

  • Comments(2)//blog.arnoutgischler.nl/#post124
Next »