Arnout Gischler

Arnout Gischler

Het Midden Oosten méér dan NU (129)

Midden OostenPosted by Arnout Gischler Tue, January 01, 2019 11:32:35

Dwars door het zwijgen hierover in de Nederlandse pers is er in de 4 weken sinds blog 128 op 4 dec. veel veranderd t.a.v het |M.O met name in Saudi Arabië en USA.

Allereerst Saudi Arabië.

Daar lijkt de Saudi de kroonprins enigszins ontkroond. (Wall Street Journal [File: Sergio Moraes/ Reuters]. 19 Dec 2018).

In een grote herschikking heeft koning Salman als nieuwe minister van B.Z. gekozen de voormalige Finance Minister Ibrahim Al Assaf en als nieuw hoofd van de Nationale Garde Prince Abdullah bin Bandar bin Abdulaziz ter vervanging van resp. Adel al-Jubeir en Prince Miteb bin Abdullah., beiden vertrouwelingen van MBS. Maar de herschikking ging veel verder en betrof 22 top functionarissen in alle belangrijke ministeries, allen met name genoemd.

En ten slotte stelt de koning dat “resolving the Israel-Palestine conflict is the kingdom's foremost priority in the region” (en niet meer een aanval op Iran).

De kroonprins blijft wel meeregeren als rechterhand van de koning om niet de indruk van een totaal nieuwe Saudi koers te wekken. Maar het is duidelijk dat MBS het niet meer voor ’t zeggen heeft.

Het blijkt ook dat Saudi Arabië onder het korte maar verfoeilijke regime van MBS een zorgenkind is geworden. Het enorme arsenaal aan meest geavanceerd militair equipment plus miljarden $$ aan bestellingen ontbeert soldaten om het te hanteren en is dus aangewezen op (voorlopig US) deskundigen en huurlingen, die weer een groot gevaar zijn bij gebrek aan eigen deskundig toezicht. Militair lijkt Saudi Arabië zeer zwak, de verkoop van aandelen ARAMCO staat even stil evenals de grootse plannen van een super entertainment centrum aan de golf van Aqaba.

Nu Trumps USA.

Het bovenstaande was het directe gevolg van drastische maatregelen die met volle medewerking van Republikeinse Senatoren door de US Senaat werden genomen (zie mijn blog 128). Het heeft de M.O. politiek van de Trump Administration totaal overrompelt en dus ook de blufpoker van Jared Kushner geïnspreerd door Netanyahu van Israel. Jared staat nu bovendien veel belangstelling te wachten van Robert Mueller in diens onderzoek naar onrechtmatigheden van de naaste familie leden van Trump in diens verkiezingscampagne van 2016. Dit alles heeft de chaos en wanorde in het Trump kamp naar een culminatiepunt gevoerd: de “border wall”, de “shutdown” van ¼ van het US regeringsapparaat (het gaat maar door!) het geschommel in de terugtrekkingssnelheid van troepen uit Noord Syrië, het gehannes met Erdogan en rondom de Syrische Assad (waar de NRC zich nu zo druk over maakt), het complete gebrek aan volwassen deskundigheid in “the White House”. Het zijn allemaal rimpelingen die aantonen dat Trump aan alle kanten vastloopt en misschien in het Midden Oosten nog een kansje ziet. Ik betwijfel het. Maar Netanyahu heeft de bui zien hangen en wordt nu bedreigd door een nieuw Trump plan: driedeling van de stad Jerusalem. Hier over een volgende keer meer.

Inmiddels hebben Fransje en ik een volle Kersttafel in een vol appartement beleefd met 12 kinderen, kleinkinderen en aanhang. Fransje herkende zich er half maar genoot duidelijk en mijn tweede kleinzoon Rohin, 1e klas gymnasium in Berlijn, bleef nog een paar dagen extra logeren. Het nieuwe jaar 2019 is begonnen en wij wensen jullie kracht en vertrouwen in een goede afloop.

Arnout  • Comments(2)//blog.arnoutgischler.nl/#post135

Het Midden Oosten méér dan NU (128)

Midden OostenPosted by Arnout Gischler Tue, December 04, 2018 16:33:02

De stap die Qatar nam om uit de OPEC te treden is drastisch, uitdagend en zorgvuldig getimed.

Drastisch om dat het grote invloed heeft op de meest kwetsbare en nog altijd belangrijkste energiebron van de wereld: olie/aardgas. In de door Opec aangekondigde vergadering voor a.s. donderdag of vrijdag zal dat (in de wandelgangen) een heet onderwerp worden.

Uitdagend omdat Qatar hiermee een directe concurrent wordt van Rusland; omdat het betreffende aardgasveld mede beheerd wordt door Iran, de vijand van Israël, Saudi Arabië en van de Trump Administration; en omdat het een klap is in ’t gezicht van de Saudi kroonprins MBS, de grote man achter OPEC die er nu alles aan doet om de US Senate te behagen met lage olieprijzen.

Zorgvuldig getimed omdat de vijanden van Qatar zwak staan.
= Allereerst de Saudi kroonprins die alles op alles zet om zijn reputatie te redden. Op de C20 in Buenos Aires hebben we hem bezig gezien in joviale ontmoetingen, o.a. met Putin, die hem nu hard nodig heeft tegen Qatar’s aardgasambities.
= Vervolgens de Trump Administration die getracht heeft aanwijzingen van MBS’ betrokkenheid in de Chasjoggeshi moord buiten zicht van de Senaat te houden. Een meerderheid in de US Senaat van beide partijen heeft echter haar zin doorgezet: vandaag, (4 12 ’18, 11:30am local time 16:30 GMT) zal CIA Director Gina Haspel de Senaat volledig inlichten over wat CIA’s precies weet van MBS’ aandeel in de moord en het ziet er naar uit dat de Senaat drastische maatregelen gaat eisen, waarschijnlijk al a.s. donderdag.
= Dan: Israëls Netanyahu, beschuldigd door zijn eigen politiecorps van fraude, moet nu voelen hoe het venijn binnensluipt in de bijzondere relaties die hij met zowel MBS als met Trump via Jared Kushner opbouwde.
= En uiteindelijk Trump zelf wiens belager Mueller op het punt staat een dezer dagen het resultaat van zijn grondige onderzoekingen te openbaren.

Ik hoop hiermee jullie aandacht te richten op de vele spannende ontwikkelingen in de komende dagen, Arnout

.

  • Comments(3)//blog.arnoutgischler.nl/#post134

Het Midden Oosten méér dan NU (128)

Midden OostenPosted by Arnout Gischler Tue, November 20, 2018 10:46:32

Hij (MBS) heeft niet geweten (wat er gebeurde met Khashoggi in het Saudi Consulaat Generaal in Iastambul) hem treft daarom geen schuld maar in zijn positie had hij het wel moeten weten en is daarom wel aansprakelijk. . . en daarom mnoeiklijk te handhaven.

En nu zijn alle Saudi Pinselijke ogen gericht op Prins Ahmed bin Abdulaziz de 70 jaar oude broer van de huidige koning Salmaan (bin Abdulaziz) als zijn potentiële opvolger. Daarbij worden wel alle maatschappelijke veranderingen die onder koning Salmaan door zijn kroonprins MBS zijn doorgevoerd blijvend gehonoreerd evenals de wapenafspraken met USA.

Over de gevolgen hiervan voor USA en het hele Midden Oosten een volgende keer meer, Arnout.  • Comments(1)//blog.arnoutgischler.nl/#post133

Het Midden Oosten méér dan NU (127)

Midden OostenPosted by Arnout Gischler Sun, October 28, 2018 20:02:46

Laatst keek ik naar een interview van Jared Kushner door een Amerikaanse journalist. Diens oppervlakkige vragen werden door Kushner beantwoord met terughoudende bedachtzaamheid. Het ging over Saudi Arabië en de kroonprins, Moh.bin Salmaan, waarbij Kushner zich verschool achter het mandaat van zijn schoonvader dat hem beperkt tot het Israël/Palestina probleem, met de woorden:
“Voor het overige Midden Ooosten moet ik u verwijzen naar de zeer deskundige verantwoordelijken Pompeio en Bolton”.
Waar de affiniteit van Kushner en MBS, de schoonzoon en de kroonprins, alom bekend is klinkt dit ook als een verloochening.

Heel anders is de wederzijdse zucht naar helderheid in het Amerikaanse "Congress" waar aan beide kanten dezelfde vraag opkomt:
“Hoe kunnen wij voorkomen dat MBS ooit koning van Saudi Arabië wordt, na alle mislukkingen waarmee hij de wereld nu al heeft opgezadeld: in Yemen, Syrië, Qatar, Libanon, Canada en nu weer Turkije.

Welnu, het antwoord hierop is allereerst afhankelijk van welke kansen “The Administration” zal krijgen met de 6 november verkiezingen.

Maar ook nu al worstelt Trump met de MBS verbintenis.
Zo had James Mattis de US Defense Secretary het recentelijk over “the reckless Saudi behaviour” die de veiligheid en stabiliteit bedreigt en “the US ability (in de regio) undermines”.
Hij sprak op een internationale bijeenkomst in Bahrein `(een proxy van Saudi Arabië) met demonstratief voorbijgaan aan Saudi Arabië, waar hij zich normalerwijze op doorreis altijd even laat zien.

Het waren woorden die geen precedent kennen in de US verhouding met Saudi Arabië (zelfs niet na 9/11) en die eerder zouden passen in een poging tot “regime change” zoals m.b.t. Iran of Noord Korea.

De woorden zullen waarschijnkijk wel weerklank vinden op Capitol Hill.

Tot een volgende keer, Arnout

  • Comments(0)//blog.arnoutgischler.nl/#post132

Het Midden Oosten méér dan NU (126)

Midden OostenPosted by Arnout Gischler Fri, October 19, 2018 10:18:26

We zien nu voor onze ogen gebeuren hoe het hele lukraak opgebouwde concept van de Kushner/Netanyahu/Trump Midden Oosten politiek in elkaar stort.

Wat er ook besloten wordt door Trump om zijn relatie met de Saudi kroonprins overeind te houden, het is te laat, het is achterhaald, de feiten zijn overduidelijk.

De kroonprins zal zich nergens meer kunnen vertonen zonder het stigma van zijn gruwelijke daad in het Istanbul consulaat, zelfs niet in USA.

Het Saudi koninkrijk is in paniek.

Het zal nog even duren voordat de wereld zich hierin heeft hervonden en de komende ontwikkelingen in Europa, Azië en USA zullen ongetwijfeld hun aandacht eisen maar ik kan niet geloven dat wat nu gebeurt in het Midden Oosten zonder grote gevolgen blijft.

Tot een volgende keer, Arnout  • Comments(0)//blog.arnoutgischler.nl/#post131

Het Midden Oosten méér dan NU (125)

Midden OostenPosted by Arnout Gischler Mon, October 15, 2018 07:57:45

De ontluistering van kroonprins Moh.bin Salmaan (MBS) en zijn Saudi Arabië is met de moord op Jamal Khashoggi (spreek uit chasjog’dji) in en stroomversnelling geraakt. Opnamen van de gruwelijkheden in het Saudische consulaat in Istanbul door het Apple polshorloge van Khashoggi automatisch doorverbonden met de Apple telefoon van zijn vriendin die buiten wachtte, zijn volgens Apple specialisten technisch dubieus.. Waarschijnlijker zijn verborgen microfoons/camera’s in het consulaat de verklikkers die Erdogan kent maar niet wil erkennen.

In elk geval is Khashoggi’s stem er herkenbaar zeggen specialisten.

De wereld is verbijsterd.

Voor MBS betekent het onheil maar ook voor Trump wiens Midden Oosten politiek verankerd is in Saudi Arabië. Dat anker begint nu te krabben en de Khashoggi tsunami dreigt het schip op de rotsen te gooien.

Zowel Trump als MBS zitten hiermee in de maag.

In de Trump familie kwam Trump jr. (ongetwijfeld na overleg in de familie), met het bericht, omkleed met data en U.N. referenties, voorlopig zonder consequenties, dat Khashoggi een terrorist is, dus vogelvrij.

De “Saudi- Al-Arabiya news channel” (in handen van MBS) waarschuwt voor het geval dat USA sancties gaan opleggen (waarmee sommige Republikeinse Senatoren dreigen) dat Saudi Arabië de US economie dan zal wurgen met olieprijzen van $ 200/barrel en militaire basis aan Rusland zal gunnen.

In de wereld resoneert de kritiek op BSM van veel van zijn familieleden die in het buitenland toevlucht zochten. Zij twijfelen of hun prinselijk geboorteland bij MBS wel in goede handen is. De belangrijkste sponsors in het miljarden “Las Vegas” Rode Zee project haken af. De internationale “Davos in the Desert” conferentie gepland voor eind van de maand in Riyadh ziet hoe sprekers en participanten zich massaal terugtrekken

En zojuist vanmorgen (15-10-2018, 07:30uur) de Koning Salmaan van Saudi Arabië (vader van MBS) neemt zelf het heft in handen, telefoneert met Trump en Erdogan, bevestigt jarenoude vriendschap met beiden en open samenwerking inzake de moord op Jamal Khashoggi.

Betekent dit het einde van MBS? Tot een volgende keer, Arnout  • Comments(0)//blog.arnoutgischler.nl/#post130

Het Midden Oosten méér dan NU (124)

Midden OostenPosted by Arnout Gischler Sun, October 07, 2018 08:14:43

Met droeve verbazing heb ik het proces gevolgd waarmee Trumps cadidaat, Kavanaugh, de US Supreme Court werd binnengesleurd.

Een wijze candidaat had zich in zo’n geval bijtijds teruggetrokken. Maar wijsheid ontbrak, want werd afgekocht met uitzicht op de buit van een generatie lange Republikeinse inkleuring van de Supreme Court.

Dit heeft geen directe invloed op het Midden Oosten, maar een bijkomstigheid wel degelijk:

Voor Trump is dit een proeve van zijn wondermacht en als zodanig zal hij het willen verkopen en uitbuiten. Zonder de remming van zelfkennis is dit gevaarlijk en nodigt uit tot hoogmoed en overmoed.

Vooral in het explosieve Midden Oosten kunnen wij daar narigheid van verwachten.

De Idlib verzetshaard is gelukkig even ontsnapt aan radicale uitroeing doordat Putin op het laatste moment terugweek. Laten wij hopen dat ook in andere Midden Oosterse herriehaarden het waarschijnlijke resultaat van de tussentijdse USA verkiezingen in november de nodige voorzichtigheid zal afdwingen.

Tot een volgende keer. Dan ook meer over de griezelige (on)rust in Saudi Arabië. Arnout

  • Comments(1)//blog.arnoutgischler.nl/#post129

Het Midden Oosten méér dan NU (123)

Midden OostenPosted by Arnout Gischler Mon, September 17, 2018 19:15:51

De El Jazeera rapportage en foto van 7 sept., Rohani als vrede stichter in het midden tussen Putin en Erdogan, en de snelheid waarmee Putin zich naar Teheran haastte, hebben mij misleid.

El Jazeera ‘s slotfoto toonde Putin weer dominant in het midden en niet bereid door Rohani te worden gepasseerd en zijn kansen te zien gedwarsboomd. Zijn vertrek was nors en bruut en de Russische bombardementen op Idlib werden voortgezet.

Maar er is wel iets veranderd:

De handen waarmee Rohani zijn gesprekspartners vasthield zijn door Putin niet overgenomen op de slotfoto: harmonie is verdreven door geweld.
Een regionale vredespoging moet wijken voor Putins belangen.

Reeds onder grote druk van Trumps’ USA kon Rohani nu met Putin niet anders dan schikken. Alleen Erdogan blijft over als dwarsligger. Hij heeft grondige redenen om bang te zijn voor de honderd duizenden doodsbange families die nu uit deze laatste verzetshaard in het aangrenzende Turkije een toevlucht willen zoeken.
Assad, de ultieme begunstigde in deze finale, zal niet nalaten hen zoveel mogelijk in die richting te drijven.

Veel ptimisme kan ik er niet in vinden.
De grote publiciteit die dit alles heeft opgeroepen kan echter moeilijk gedogen dat de Idlib verzetshaard nu maar radicaal moet worden uitgeroeid door bommen en verdrijving. Iran zal zich gedeist houden. Turkije ligt dwars. Dus de blaam richt zich frontaal op Putin. Hij schijnt ook haast te hebben. Dat duidt op onzekerheid.

Zal de ontrafeling van de Trump-Administration dit jaar nog in inzetten?

Tot een volgende keer, Arnout

  • Comments(0)//blog.arnoutgischler.nl/#post128
Next »